امضای تفاهمنامه یک هزار میلیارد ریالی برای اجرای دستور رئیس جمهور در ورزقان
- شناسه خبر: 1450
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۴ آبان ۱۴۰۱ ساعت ۰۳:۰۰
- منبع: ایرنا
- بازدید : 8450
- نویسنده: جاوید کاظم پور
فرماندار ورزقان در آیین امضای این تفاهم نامه با حضور مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجان شرقی و مدیر مجتمع مس سونگون ورزقان، سد حاجیلر چای را ظرفیتی بی بدیل برای شکوفایی صنعت و کشاورزی منطقه و تأمین آب شرب سالم و بهداشتی مردم شهرستان دانست و از امضاء تفاهمنامه اجرای جاده جایگزین بخش خاروانا بر روی سد حاجیلر با رعایت استاندارهای ادارهکل راه و شهرسازی استان با اعتباری بالغ بر یک هزار میلیارد ریال در قالب همکاری مشترک شرکت آب منطقهای و مجتمع مس سونگون ورزقان خبر داد.
مهدی نعمتی از پیگیریهای استاندار آذربایجان شرقی، نماینده مردم شهرستان در مجلس شورای اسلامی و سایر مسئولین برای رفع نواقص سد حاجیلر چای و سایر طرحهای توسعهای و زیرساختی شهرستان ورزقان تشکر و ابراز امیدواری کرد در دولت سیزدهم عقب ماندگیهای شهرستان ورزقان در حوزههای مختلف تا حدود زیادی جبران شود.
فرماندار شهرستان ورزقان با اشاره به تنش آب در بسیاری از کشورهای جهان و جمهوری اسلامی ایران به دلیل تغییرات آب و هوایی و سایر عوامل ناشی از فعالیتهای بشر، عدم مصرف بهینه منابع آبی، برداشتهای غیرمجاز از منابع آب زیر زمینی و خشکسالی را یکی از چالشهای پیش روی شهرستان عنوان کرد.
وی تخصیص آب مورد نیاز چهار واحد گلخانهای و تولیدی را از ضروریات شهرستان برشمرد و افزود: شناسایی و تعیین و تکلیف چاههای آب غیرمجاز، راکد و انحراف از پروانه فعالیت با هدف حفاظت از منابع آب زیر زمینی موجب صرفهجویی و تعادل بخشی منابع آبی میشود که باید در دستور کار جدی قرار گیرد.
نعمتی، تکمیل پایاب سد آقبلاغسفلی- سیهکلان با هدف بهرهبرداری حداکثری مردم منطقه از برکات این سد در راستای افزایش تولید و اشتغال را خواستار شد و گفت: شهرستان ورزقان ظرفیتهای بالقوه بسیاری در زمینه معادن دارد که معدن مس سونگون به عنوان بزرگ ترین معدن مس کشور و یکی از پنج معدن بزرگ جهان از جمله آنهاست؛ لذا برای توسعه معادن منطقه با هدف افزایش تولید، ایجاد هزاران فرصت شغلی و ارزآوری تأمین منابع آبی پایدار یک ضرورت بسیار مهم تلقی میشود.
مدیرعامل آب منطقهای آذربایجان شرقی نیز در این جلسه بازگشایی و رفع تصرف حریم و بستر رودخانهها حیاتی و حساس را یکی از اولویتهای این شرکت دانست و کاهش ذخایر آب سفرههای زیر زمینی را در کنار خشکسالی یکی از چالشهای پیش روی این شرکت عنوان کرد.
یوسف غفارزاده، با اشاره به محدودیت منابع مالی دولت برای اجرای شبکه پایاب سدها، مشارکت مردم برای اجرای شبکه پایاب در قالب تعاونی آب بران را خواستار شد و اظهار داشت: برای اجرای طرحهای بزرگ گلخانهای نظیر شهرک گلخانهای خاروانا آمادگی لازم برای همکاری با سرمایهگذاران ذی صلاح را داریم.
عباس زاده، مدیر مجتمع مس سونگون ورزقان نیز در این جلسه با اشاره به سرمایهگذاری ۳۴۰ هزار میلیارد ریالی در مجتمع مس سونگون که به تصویب هیئتمدیره شرکت ملی صنایع مس ایران نیز رسیده است، شرط لازم برای تحقق این سرمایهگذاری در طرحهای توسعه این مجتمع را تأمین منابع آبی پایدار به میزان حداقل ۱۰ میلیون متر مکعب برشمرد.
معبود عباس زاده ابراز امیدواری کرد: با همکاری شرکت آب منطقهای، سایر دستگاههای ذیربط و مسئولان منطقه شاهد تحقق طرحهای توسعه مجتمع مس سونگون ورزقان در حداقل زمان ممکن بود.
/ انتهای پیام
نیروگاه هیدروالکتریک سد حاجیلار
شرکت تجارت کاران سفیر ارس به عنوان یک شرکت بومی منطقه ورزقان و خاروانا ، در تاریخ 1400.10.04به عنوان برنده مزایده واگذاری امتیاز آب خروجی از سد حاجیلار چای برای احداث نیروگاه برق آبی یا هیدروالکتریک در مقیاس کوچک شناخته شد . به دلیل تطویل مراحل اداری و اخذ مجوزهای سازمان های مربوطه و بروز مشکلات و اختلاف نظرهای علمی و فنی با مشاورین سد ، روند مطالعات و قراردادبا سازمان مربوطه به طول انجامید .
شرکت مشاور یکم ، یکی از قدیمی ترین شرکت های مشاوره مورد تایید وزارت نیرو به عنوان مشاور فنی این شرکت در جهت مطالعه و انتخاب تچهیزات و مشاوره خرید ما را در امر موارد فنی این نیروگاه یاری می دهند .
سد حاجیلار چای در منطقه خاروانا و مرز نوردوز در شمال غرب کشور عزیزمان احداث شده است . این منطقه با توجه به قرارگرفتن در مسیر کریدور جنوب به شمال (بندر چابهار به نوردوز و ارمنستان و گرجستان و دریای سیاه و در نهایت اروپا و روسیه ) آینده ای روشن و پررونقی دارد . به عبارتی دیگر درآینده خیلی نزدیک این منطقه تبدیل به کانال سوئز خشکی خواهد شد و این امر لزوم سرمایه گذاری هرچه بیشتر در این منطقه را تاکید دارد .
تکنولوژی نیروگاه های هیدروالکتریک یکی از مهم ترین روش های استفاده از منابع انرژی پاک در دنیا می باشد . که اساس آن استفاده ازپتانسیل انرژی جنبشی ذخیره شده دراب می باشد . یکی از انواع نیروگاه های برق آبی استفاده ار تاسیسات بند یا سد می باشد . آب آزاد شده از مخزن سد ، از طریق کانال خروجی به توربین منتقل شده و آب به تیغه های توربین برخورد کرده و توربین را می چرخاند و توربین هم توسط شفت به ژنراتور وصل است و با چرخش پره های توربین ،رو تور داخل ژنراتور چرخیده و جریان الکتریکی تولید می شود .